www.elineteygeler.nl

 

 

 

 

   

Lezingen en workshops

Inzicht geven in dierengedrag is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik geef les bij Tinley Opleidingen, DogVision, verschillende MBO opleidingen; en ik geef lezingen op congressen en informatiedagen bij dierenartsen.
Een aantal keer per jaar houd ik lezingen over hondengedrag, kattengedrag of konijnengedrag in de regio Flevoland en omstreken. Op verzoek kunnen er ook workshops en/of lezingen gehouden worden over andere onderwerpen (bijvoorbeeld in een dierenartspraktijk, op een hondenschool of bij een rasvereniging).

Hieronder staan een aantal voorbeelden van lezingen die gepland staan en/of aan te vragen zijn. Op de homepagina staat een agenda met geplande lezingen waar deelname aan mogelijk is.

Geen Katje om zonder handschoenen aan te pakken

Avondlezing over hanteren van katten bij verzorging of behandeling

Bovenstaand spreekwoord is er niet voor niets: katten kunnen ons met hun scherpe nagels en tanden behoorlijk verwonden als ze iets niet willen. De meeste katteneigenaren wagen het er in zo’n geval niet op; ze knippen de nagels niet meer, of ontwormen hun kat niet meer omdat het zo’n rompslomp is. Als eigenaar kun je sommige dingen nog vermijden. Een dierenarts kan dat niet; het is handiger en veiliger als de kat meewerkt. Want anders moet de kat onder narcose voor simpele handelingen zoals bloedafname, scheren, etc. In veel gevallen is dat niet nodig; met de juiste handvaten kunnen ook moeilijk hanteerbare katten weer ‘poeslief’ worden.
In een avondlezing vertellen en demonstreren Yvonne Swarts (gediplomeerd kattentrimster) en Eline Teygeler (gediplomeerd kattengedragstherapeut) hoe katten het beste verzorgd en gehanteerd kunnen worden. De volgende onderwerpen komen aan bod:
• Hoe kan je een moeilijk hanteerbare kat trainen om gekamd of geknipt te worden?
• Op welke wijzen kunnen katten het beste vastgehouden worden bij verschillende verzorgende of medische behandelingen?
• Kan je voorspellen wanneer de kat gespannen en/of agressief wordt van al deze handelingen?
• Welk materiaal kan het beste gebruikt worden? (uit ervaring blijkt dat dit type ongewenst gedrag vaak ontstaat door een combinatie van verkeerd materiaal, verkeerd gebruik van het materiaal en de kat die leert dat bepaald gedrag hem iets oplevert).
Deze lezing over hanteren van katten bij verzorging of behandeling is praktisch bruikbaar voor katteneigenaren, dierenartsassistentes en fokkers.

Lezing Kattengedrag; kleine tijger in huis?

Deze lezing gaat over kattengedrag. Katten communiceren o.a. door middel van lichaamstaal, geluiden en geuren/feromonen. Hoe dicht staat onze 'tijger' nog bij de natuur? Hoe leren katten? Hoe ziet u dat katten stress hebben? Hoe kan probleemgedrag bij katten voorkomen worden? Deze lezing geeft met behulp van foto's en videomateriaal meer inzicht in het gedrag van uw kat.

Lezing vuurwerkangst

Is uw hond of kat bang voor knallen of vuurwerk? Deze lezing gaat dieper in op het fenomeen van angst bij honden en katten. Het zal niet alleen gaan over het herkennen, de ontwikkeling en het voorkomen van angst bij uw huisdier, maar ook over de algemene adviezen bij vuurwerkangst. Begin op tijd met trainen (een vuurwerktraining kan nog gestart worden begin november, vandaar dat lezingen het liefst rond deze periode gepland worden).
Wilt u in uw dierenartspraktijk deze lezing organiseren? Neem vrijblijvend contact op. Is uw hond erg angstig voor vuurwerk en onweer? Dan kunt u natuurlijk ook een afspraak maken voor een gedragsconsult waarin u advies op maat krijgt.

Lezing Kind en Hond

Huisdieren zijn goed voor de ontwikkeling voor kinderen. Toch laten de cijfers, jaarlijks duizenden geregistreerde bijtincidenten bij kinderen onder de 10 jaar, helaas zien dat de vriendschap tussen kind en hond niet zomaar tot stand komt.
Tijdens deze lezing wordt door middel van video en beeldmateriaal uitgelegd hoe hond en kind veilig met elkaar kunnen omgaan.
Lezingen gericht op kinderen zijn ook mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden.

Lezing Hondengedrag; begrijpt u uw hond?

Wat is normaal hondengedrag? Over communicatie, leerprocessen, stress-signalen. Hoe kan probleemgedrag bij honden voorkomen worden? Deze lezing geeft eigenaren van honden inzicht in het gedrag van hun huisdier. Met behulp van foto’s en videomateriaal wordt er geoefend in het observeren en interpreteren van hondengedrag.

speciaal voor de dierenartsenpraktijken in mijn regio:
Gedragsherkenning bij honden, katten en konijnen

Gelukkig is het onderwerp 'gedrag' een steeds groter onderdeel in de opleiding van dierenarts- en -assistent. In deze halve dag wordt stilgestaan bij gedragsherkenning van de hond, kat en het konijn. Het lezen van de lichaamstaal van deze dieren is belangrijk om de dieren beter te kunnen hanteren en klanten goed voor te lichten. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Whiskas Kittenclasses

Een hond heeft een baas en een kat heeft personeel. Betekent dit dat een kat niets kan leren? Absoluut niet! Van kitten af aan is het al belangrijk dat de kleine ondeugden goed begeleid worden, leren kennis te maken met alles in hun omgeving. Als een kitten in zijn jonge eerste weken goed gesocialiseerd wordt, kunt u later veel probleemgedrag voorkomen. Samen met mijn collega-kattengedragstherapeuten hebben wij in samenwerking met Whiskas door het hele land Kittenclasses voor eigenaren van kittens of volwassen katten gegeven in 2007. Voorlopig zijn er nog geen nieuwe gepland, maar de kitteneigenaren kunnen filmpjes bekijken met informatie over opvoeding en gedrag van kittens > socialisatie

 


Meer informatie

Wilt u informatie ontvangen zodra de data van de lezingen bekend zijn? Neem vrijblijvend contact op.

Wilt u zich nog meer verdiepen in honden, katten of konijnengedrag? Kijk dan ook bij de cursussen van één dag of meerdere dagen van Tinley Academie.


© Eline Teygeler 2015