www.elineteygeler.nl

 

 

   

Ervaring met gedragstherapie van kater Tommy

Tommy had sinds kitten ernstige blaasklachten, blaasontstekingen en bloed in zijn urine, deze klachten kwamen regelmatig terug. De behandeling die hij kreeg sloeg iedere keer niet goed aan, antibioticakuren hielpen niet. Waar hij wel baat bij had was homeopathische medicijnen, die verhielpen de klachten, maar ze kwamen weer hevig terug. Na onderzoek bij de internist bleek dat de klachten van Tommy stress gerelateerd waren. Naast de gezondheidsklachten was Tommy erg schrikkerig, snel bang en kon zijn humeur plotsklaps omslaan waarna hij mij beet en krabde, tijdens het aaien.

Op advies van de internist, contact opgenomen met Eline Teygeler om de stress te behandelen. Na het invullen van een uitgebreide vragenlijst, is Eline thuis op bezoek gekomen en heeft alle tijd genomen om Tommy te observeren en toelichting te vragen op zaken. Ik heb goede tips gekregen waar ik op moest letten, o.a. over het herkennen van stresssignalen bij Tommy. Tevens voedingssupplementen voorgeschreven gekregen die ik sindsdien dagelijks aan hem geef, naast de Feliway verdamper die de internist had aangeraden. Sindsdien is Tommy zijn gezondheid verbeterd, hij heeft geen blaasontstekingen meer gehad, ook niet toen er omstandigheden waren die eerder stress hadden veroorzaakt.

Tevens een cd met geluiden gekregen, om Tommy minder schrikkerig te maken. Hij schrikt nu minder snel en reageert minder heftig wanneer hij wel van iets schrikt. Terwijl hij eerst gelijk naar buiten rende en zich dan voorlopig niet liet zien, blijft hij nu binnen, soms wel in de buurt van het kattenluik. Hij heeft ook minder last van angst voor vreemden, is toegankelijker voor anderen. Het vuurwerk met oudjaar was nog een brug te ver, maar dat was alleen om 12 uur toen alle vuurwerk gelijk begon. De knallen daarvoor die al dagen klonken, deden hem niets. Wellicht als we volgend jaar meer oefenen en nog luider dat het dan wel goed gaat.

Ik ben blij dat ik de stap heb genomen, het is prettig dat Tommy zich duidelijk beter voelt zowel lichamelijk als geestelijk, al is dat misschien vreemd om over je kat te zeggen. Hij is nu duidelijk meer in evenwicht en een tevreden gezonde kater. De tips van Eline hebben mij ook enorm geholpen om goed zijn lichaamstaal te interpreteren en om hem als kat op de juiste manier te behandelen. Hij is nu aanhankelijker en komt uit zichzelf vaker bij me zitten, nu ik goed op zijn signalen let.


© Eline Teygeler 2011